sunnuntai 8. toukokuuta 2011

Verbatim

Puolentoista kuukauden aikana Filippiineillä olen istunut monessa pöydässä erilaisten ihmisten kanssa muodollisissa ja vähemmän muodollisissa tilaisuuksissa. Keskustelujen aiheet ovat olleet yhtä kirjavia kuin ihmisetkin, joten ajattelin jakaa muutaman lentävän lauseen, jotka ovat jääneet erityisesti mieleen. Jätän kuitenkin lauseiden takana olevat henkilöt anonymiteetin suojaan.

"You pay peanuts, you get monkeys."
Jollakin voi olla heittää tähän suomenkielinen vastine, perusajatus kuitenkin on, että kunnon työstä tulee maksaa kunnon korvaus.

"They are in the mining business: that there is mine, that is mine and this is also mine."
Luonnehdinta paikallisista bisnesmiehistä, joilla on sormensa pelissä monella alalla. Filippiineillä on muutama ökyrikas perhe, jotka pyörittävät bisnestä. Tanduay, San Miguel ja Ayala kannattaa googlata, jos aihe kiinnostaa enemmän.

"Bahala na si batman."
Filipino-mentaliteettia kuvaava lausahdus, joka tarkoittaa käytännössä elämistä välittämättä huomisesta tai tekojen seurauksista. Manilan liikenne on hyvä paikka kenttäkokeelle tämän maksiimin käytännön soveltamisesta. Sain hyvän selityksen eräältä paikalliselta tähän fatalistiseen elämänfilosofiaan: roomalaiskatolinen uskonto luottaa siihen, että isompi voima johdattaa - mikä tapahtuu, tapahtukoon. Omakohtainen lähestymistapa luottaa edelleen siihen, että asioiden kulkuun pystyy vaikuttamaan omilla teoillaan...

"Oh, you have gained weight."
Tämän diagnoosin sain kuulla tunneälykkäältä räätäliltä, jolla kävin korjauttamassa paria paitaani, joiden ylänappi oli neulottu liian kireäksi (samainen räätäli oli siis ommellut paidat). Peiliin katsoessani tiedän, että totuus on toinen, mutta eihän tällaisesta kommentista voinut suuttua.

Ja sitten säähän. Viime viikonloppuna tein pikaisen reissun Cebu Cityyn, keskivaiheille Filippiinien saaria. Lennolla kapteenin kuulutus sai suupielet ylöspäin: "the temperature in Cebu is cool, 26 degrees celsius". Vaikka sää tuntuikin viileämmältä Manilaan verrattuna, en käyttäisi samaa ilmaisua kapteenin kanssa. Sunnuntaina fiilis säästä todellakin oli viileä, kun Manilan yli pyyhkäisi taifuuni, jonka seurauksena lähitienooni muuttui hetkellisesti Venetsiaksi. Asuintaloni ympäristön viemärit eivät vetäneet taivaalta äkillisesti tullutta vesimäärää, vaan vettä oli kadulla polveen asti. Siis tulva. ManUn peli meinasi jäädä näkemättä, mutta tilanteen pelasti kolmipyörä, jonka kyydissä pääsin kuivin jaloin lähikuppilaan katsomaan matsia.

Loppukevennyksen jätän tällä kertaa väliin.

-Manila Joe

2 kommenttia:

  1. oli mahtava peli muuten...
    t:jokke

    VastaaPoista
  2. You pay peanuts, you get monkeys - onlause jonka Arska voi heittää seuraavan kerran kun pomo pyytää alentamaan palkkaa! Aivan mahtavia lainauksia.
    Fatalismi löytyy myös insh'allah, ja 'ei taistella tutkainta vastaan' löytyy myös Mouhijärveltä. :)
    Paha tulee olemaan Mestarien liigan loppuottelu. Sun suosikkis vastaan mun suosikki. Muttei anneta sen hämätä.

    VastaaPoista